OPLEIDING

Joost studeerde in 1997 Utrecht af als strafrechtjurist met als specialisatie criminologie. Begin 2012 rondde hij bij Intercoach (opleiding voor Rijkscoaches) zijn coachopleiding ‘coach als tweede beroep’ af. Bij Intercoach legde hij tevens zijn Proeve van Bekwaamheid af.

In maart 2013 rondde hij de 10 daagse opleiding ‘Coachen vanuit de essentie’ bij de Be Happy Company af.

Daarnaast heeft hij verschillende trainingen en korte opleidingen gevolgd, onder andere op het gebied van communicatie, systemisch werken, provocatief coachen, on-line coaching en familie- en organisatie opstellingen.

In september 2016 rondde Joost de opleiding Rationeel Emotieve Therapie (RET) af bij het Instituut voor RET in Haarlem.

ERVARING

Na zijn studie werkte Joost achtereenvolgens als advocaat in Utrecht en als jurist bij de Gemeentelijke Ombudsman van Amsterdam. Naast zijn werk als zelfstandig gevestigd coach werkt hij (sinds 2003) bij de Rijksoverheid. Hij werkt hier ook als coach voor zijn (Rijks-)collega’s.

Daarnaast was Joost van 2010-2012 vrijwillig coach voor MBO leerlingen van het ROC Mondriaan bij Zaak en Co in Den Haag.

In 2012 heeft Joost MyCoach opgericht teneinde een pool van vrijwilligers als coach op te leiden en te koppelen aan MBO leerlingen uit Amsterdam Oost. De coaches ontvangen een basistraining coachingsvaardigheden van een ervaren trainer. MyCoach is tot op heden een succesvol coachingsproject voor MBO-leerlingen (www.mycoach-amsterdam.nl).

AT5 weidde een item aan MyCoach in maart 2013:

http://www.at5.nl/artikelen/97171/eerste-indrukken-mbo-coaches-positief

Tenslotte werkte hij een aantal jaren als vrijwillig buurtbemiddelaar bij de Stichting Beter Buren in Amsterdam.

Joost leerde in zijn werk om in korte tijd heldere en scherpe analyses te maken van (complexe) situaties en de daaraan ten grondslag liggende verhoudingen en belangen. Hij heeft de vaardigheid ontwikkeld om daar vervolgens oplossings- en doelgericht op te reageren. Als collega-coach krijgt hij veel inzicht in het veelvoud aan vragen en problemen die zich zoal op de werkvloer kunnen voordoen.

Als buurtbemiddelaar heeft hij een opleiding tot bemiddelaar/mediator genoten en vaardigheden opgedaan op het gebied van bemiddeling bij buurgeschillen. Hij leerde hier onder andere dat er altijd ‘een andere kant’ aan een verhaal zit (en de waarheid dikwijls in of rond het midden ligt).

Joost heeft daarnaast altijd grote interesse gehad in de drijfveren en overtuigingen die ten grondslag liggen aan het gedrag van mensen. Vooral ook in de wijze waarop deze iemand soms kunnen tegenwerken, met name in het werk.

RECENCIES

Martijn Meima, coach en trainer bij Meima Coaching en de Be Happy Company:

“Structuur. Joost is de boom waar je als klant op kunt steunen. Hij is naar voren gericht en helpt anderen om echt verder te komen en stappen te zetten.” 

Marjolein Berendsen, coach, trainster en natuurgeneeskundig therapeut, praktijk ZoMa en de Be Happy Company:

“Joost straalt zoveel rust en liefde uit. Zijn puurheid en zuiverheid is zijn onderscheidend vermogen. Zoveel zorg en oprechtheid kom ik maar bij weinig mensen tegen.”

Birgit Telkamp, docent, trainer en coach bij APS:

Joost is een bevlogen organisatiecoach die mensen met elkaar verbindt in sociaal bewogen projecten. Met een combinatie van visie, organisatietalent en doorzettingsvermogen heeft hij ‘Mycoach’ op de kaart gezet. MBO-leerlingen krijgen hiermee het steuntje in de rug dat ze hard nodig hebben van mensen die iets van hun kennis en ervaring willen delen. Joost is de regisseur die iedereen in positie brengt. Het resultaat is hartverwarmend.